Birokratija i inflacija usporili projekat izgradnje spustnih rampi na plažama

Umjesto tri, kako je projektom predviđeno, u Herceg Novom je izgrađena samo jedna spustna rampa na plaži za osobe sa invaliditetom i teže pokretljive. Premda je nosilac NVO Nova šansa u Novom, od njih nije zavisila dinamika izgradnje rampi već od papirološke procedure. Riječ je o projektu „Izgradimo rampe – učinimo da more bude pristupačno licima sa invaliditetom“, koji je podržalo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Završena je rampa u Igalu i idejni projekat za sličnu u Meljinama, dok za onu u Bijeloj na plaži ispod škole, nije ni započet postupak, objasnila je predsjednica NVO Nova šansa u Novom Vesna Odalović. Dodaje da postupak u ovoj fazi apsolutno ne zavisi od Nove šanse niti partnerske organizacije NVO Novi razvoj.

Foto: Arhiva RTHN, predsjednica NVO Nova šansa u Novom Vesna Odalović

– Stalno šaljemo dopise Morskom dobru, raspitujemo se, ali taj papirološki dio procesa, gdje Nova šansa ne može da učestvuje već zavisimo od drugih, ide jako sporo. Jedva smo izgurali dokumentaciju i za spustnu rampu koja je u Igalu. Agencija za izgradnju i razvoj grada nam je potpuno besplatno uradila projekat, naručen je inoks od kojeg je rampa pravljena. Nisam stručnjak, ali slušam struku a oni kažu da je rampa izuzetno kvalitetno napravljena. Moram kazati da nas je Morsko dobro usporilo, sve je to zvučalo fino kada smo bili na sastancima, ali kada je trebalo da dođe do realizacije, to je bilo dosta usporeno. Sada su se ponovo pokrenuli i vratili nama pa imamo opet komunikaciju, inače je to tokom cijelog ljeta bila potpuna tišina. Neke druge stvari su, nažalost, bile važnije. Ipak mi kao društvo još uvijek nemamo dovoljno razvijenu svijest o potrebama OSI populacije i jednakim pravima, kazala je Odalović.

U međuvremenu, tada planirani iznos za tri rampe od 17.740 eura, postaje nedovoljan jer su cijene građevinskih materijala znatno povećane, kazala je Odalović.

Foto: Arhiva RTHN

– Planirali smo da ćemo moći od sredstava koja smo dobili od Ministarstva da uradimo tri rampe, naravno ne kompletne, ali makar ogradu od inoksa koji je jako skup. Cijene su se strašno mijenjale tako da smo jedva uspjeli da uradimo rampu u Igalu i preostalo je nešto malo sredstava za učešće u izgradnji rampe u Meljinama, objasnila je Odalović.

Rok za završetak projekta ističe krajem oktobra i potpuno je neizvjesan dalji tok, kazala je Odalović.

– To je neki krajnji rok, a mi nismo uradili nego jednu rampu, nažalost. Kako će se to dalje odvijati, tokom ovog preostalog mjeseca, ni sama ne znam. Stalno zovem, provjeravam, očekujem da mi se jave i da dogovorimo šta se može uraditi za preostali period. Moram dobiti i mišljenje Ministarstva kakvo rješenje nude i da li postoji šansa da se rok možda prolongira, kazala je Odalović.

Odalović dodaje da je značaj ovakvih rampi veliki jer ga ne koriste samo osobe sa invaliditetom već i one koje otežano hodaju, stariji sugrađani i gosti kojima je potreban oslonac kao i majke sa malom djecom.

Spustne rampe na plažama uvrštene su u Lokalni akcioni plan za oblast invalidnosti, a njihova izgranja jedan je od koraka ka ostvarivanju zadataka iz tog plana.

Partneri na projektu su NVO Nova šansa u Novom i NVO Novi razvoj, uz podršku Opštine Herceg Novi, a za finansiranje i izgradnju su zaduženi Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i JP Morsko dobro.

Foto: NVO Nova šansa u Novom

Preuzeto sa: rthn.co.me

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top

NOVO U PONUDI

PREDSTAVLJAMO VAM SLIKE NA POLIPAMUČNOM PLATNU!

CIJENA: 33 €