Deset godina štamparije „Naša ID kartica”

U Novoj šansi, pod čijim okriljem je aktivna prva štamparija za osobe sa invaliditetom u Crnoj Gori, koja zapošljava pet mladih sa invaliditetom, obilježavaju deceniju uspješnog poslovanja. Predsjednica NVO, Vesna Odalović u skromnoj slavljeničkoj besjedi, istakla je da nijesu vjerovali da će opstati do sada budući da su rad štamparije karakterisali brojni usponi i padovi, stoga i ovaj jubilej proslavljaju skromno.

Bilo je dosta odricanja, sve je zahtijevalo jako puno pažnje i vremena, a privatni život u nekim momentima morali su potpuno da zapostave, ukazala je Odalović.

„I Novljani su svjedoci da je ova ekipa od 5 trenutno aktivnih momaka i djevojaka sa nama od početka. Moj sin Saša i Ana su tu 10 godina, Majla 9, Marija 6, a Saša Knežević 4 godine. Bilo je u u međuvremenu još dosta omladine, osoba sa invaliditetom koji su probali da se edukuju, nauče nešto novo u štampariji. Brojni su otpali, ali srećna sam i zadovoljna da su iz drugih gradova Crne Gore dolazili kod nas da ih naučimo kako se radi. I mi smo išli kod njih u Pljevlja, Bijelo Polje, Podgoricu… Posljednje 2 godine u Crnoj Gori imamo 7 štamparija za osobe sa invaliditetom koje rade vrlo uspješno”, istakla je Odalović.

Do tada je kako se prisjeća bilo sve „gdje će osobe sa invaliditetom da rade, dajte ih na neki zanat, neki posao sa najižim stepenom obrazovanja”.

„Mi smo pokazali da oni stvarno mogu, znaju i hoće, te da su vrijedni i predani. Treba ih ispoštovati i dati im šansu. Trebalo je da prepoznamo šta znaju i koliko mogu, naći im pravo radno mjesto koje im odgovara i evo zato su danas tu”, navodi Odalović.

Pamti da je 2008. godine kada je lokalnoj upravi predstavila projekat štamparije, on prihvaćen sa nevjericom. U međuvremenu je stigla jako dobra podrška lokalne uprave:

– Oni nas i danas podržavaju, plaćaju prostor u kome boravimo. Dobru saradnju imamo i sa Zavodom za zapošljavanje, koji nam je iako nije bilo u njegovoj nadležnosti, obezbijedio do 2013.godine puna primanja za  5-oro djece. Tek te godine smo počeli da koristimo subvencije iz Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji

– iskoristili smo i opremanje prostora, radne asistente, personalne asistente,  koje imamo i danas – priča Odalović.

Ona je ujedno zahvalna i svim partnerima i donatorima koji su od početka uz projeka, FAKT-u sa centralnom holandskom fondacijom i Sorošom koji su im pomogli oko kupovine mašina, koje je nabavio Defoto trade iz Tivta.

Stoga se kako je istakla nada da će uspjeti da motiviše još mladih ljudi i da im pomognu da osmisle svoje radno mjesto.

Podrška zajednice

Odgovarajući na pitanja Radija Jadran kakvu podršku je štamparija i NVO imala od gradske privrede, te kakvi su im poslove nudili, Odalović je istakla da su privrednici pokazali dosta interesovanja i respekta za ono što se radi u štampariji. Obiđu sve štamparije i dođu kod njih. 

„Zamjera” javnim ustanovama što i one ne daju malo veću podršku i ne štampaju više materijala kod njih, a „pravdaju” se ograničenim budžetima.

Štamparija je počela sa radom štampajući visit karte i nudeći usluge kopiranja. Međutim, sada rade dizajn, prelom štampe i srodne poslove.

Odalović je najavila i pokretanje nove radionice, poneseni nedavnom prvom nagradom od 1000 eura na Forumu socijalnih preduzetnika u Podgorici od ERSTE banke, nadajući se da će naići na podršku u lokalnoj upravi i privredi. Riječ je o radionici za reciklažu otpadnog materijala nakon štampanja.

Kupite najoriginalnije i najjeftijie novogodišnje ukrase

Članovi „Nove šanse u Novom”, u okviru projekta zapošljavanje lica sa invaliditetom, uz već poznat asortiman predmeta iz novoosnovanog Centra za reciklažu, ovih dana u ponudi imaju i ukrase sa novogodišnjim i božićnim motivima. Započeli su i ozbiljniju on line prodaju na društvenoj mreži Facebook.
 
Sve predmete ručno izrađuju od reciklažnog papira lica sa invaliditetom a cijene su vrlo pristupačne.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top

NOVO U PONUDI

PREDSTAVLJAMO VAM SLIKE NA POLIPAMUČNOM PLATNU!

CIJENA: 33 €