Dobra saradnja NVO Nova šansa i Ministarstva prostornog planiranja

Članovi Komisije za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti zaštite lica sa invaliditetom, Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine posjetili su NVO Nova šansa u Novom kako bi se uvjerili u realizaciju projekta nabavke lifta koji će olakšati pristup moru teško pokretljivim licima.

Javnim konkursom za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata koji doprinose zaštiti lica sa invaliditetom koji je prošle godine raspisalo Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine opredjeljeno je ukupno 147, 5 hiljada eura.

Za projekat, nabavku mobilnog lifta za osobe sa invaliditetom koji realizuje NVO Nova šansa u Novom, iz ovog resora opredjeljeno je 17.500 eura, informiše predsjednica komisije za raspodjelu sredstava Jelena Raičević.

Svetlana Dujović

– Dobili smo informaciju da je nabavljen lift, tako da smo u skladu sa redovnim aktivnostima monitorniga realizacije projekata došli u redovnu posjetu. Glavni cilj je danas da vidimo taj panda pul lift, koji je nabavljen, ali iskoristićemo ovu priliku da obiđemo i spustnu rampu, koja je izgrađena u okviru prošlog projekta – navodi ona.

Raičević ističe da su obaveze komisije, između ostalog, i obavljanje monitoringa i evaluacija sprovedenih projekata.

– Monitoring znači da pratimo da su sredstva namjenski utrošena u toku perioda realizacije projektata, što je ovde sada osam mjeseci. Evaluacija je sagledavanje tih projekata nakon određenog perioda – objašnjava Raičević.

Predsjednica NVO Nova šansa u Novom Vesna Odalović mišljenja je da je Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine jedini resor koji sprovodi monitoring.

Vesna Odalović, predsjednica NVO Nova šansa u Novom

– Imali smo saradnju i sa drugim ministarstvima, ali jedina komisija koja je došla kod nas, da prekontroliše šta smo uradili sa tim sredstvima i gdje smo ih utrošili. To je vrlo pohvalno za njih, a meni posebo drago, jer volim kad se kontroliše u šta su utrošene pare – navela je ona.

Konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata koji doprinose zaštiti lica sa invaliditetom, međutim, neće biti ove godine, jer o tome odlučuje Ministarstvo javne uprave, informiše Raičević.

– Oni dalje prema Vladi opredjeljuju naše projekte. Tražili smo 2023. godine 200 hiljada eura za finansiranje projekata, dobili smo 147 hiljada. Sada smo tražili 300 hiljada, koje nam nisu odobrili, ali uskoro kreće sektorska analiza za 2025. Godinu. Aktivnosti počinju za mjesec, tako da ćemo opet aplicirati za sredstva u kapitalnom budžetu – poručila je ona.

Lokacija lifta koji je NVO Nova šansa u Novom obezbjedila još uvijek nije poznata, jer se moraju izjasniti Morsko dobro i lokalna samouprava, a Odalović je napomenula da, iako je završena revizija projekta nove rampe za OSI u Meljinama, Morsko dobro još uvijek nije krenulo u realizaciju.

Preuzeto sa: rthn.co.me

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top

NOVO U PONUDI

PREDSTAVLJAMO VAM SLIKE NA POLIPAMUČNOM PLATNU!

CIJENA: 33 €