Herceg Novi dobija još tri plaže prilagođene osoboma sa invaliditetom

NVO Nova šansa u Novom jedna je od pet organizacija sa kojima je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma potpisalo ugovore za ostvarivanje prava na sredstva za finansiranje projekata koji će osobama sa invaliditetom omogućiti lakši pristup objektima i otkloniti arhitektonske prepreke. 

Nakon gotovo tri godine čekanja NVO Nova šansa će ponovo realizovati neki od projekata, priča za RTHN Vesna Odalović iz ove organizacije.

– Konačno smo od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma dobili sredstva za projekat, koji je bio drugorangirani na ovom konkursu. Od 80 hiljada predviđenih čitavim konkursom, mi smo ušli među pet najboljih koje su ostvarile ta sredstva. Dobili smo 17.740 eura za vremenski period od 10 mjeseci. Projekat uključuje izgradnju rampi, kojima ćemo učiniti pristupačne plaže osobama sa invaliditetom u Herceg Novom – objašnjava ona.

Spustne rampe na plažama uvrštene su u Lokalni akcioni plan za oblast invalidnosti, a njihoa izgranja jedan je od koraka ka ostvarivanju zadataka iz tog plana, kazala je Odalović..

– To su dodatna sredstva, jer, ipak je predviđenih 9 hiljada za te rampe malo, ali dovoljno da se nešto započne ili da se ruinirane rampe srede. U planu je izgradnja tri nove rampe, ali i da se ljudi malo više informišu o osobama sa invaliditetom, njihovim potrebama. Mi smo turističko mjesto i moram da imamo pristupne rampe – ističe ona.

Plaže na kojima će biti postavljene rampe biće izabrane u dogovoru sa Opštinom Herceg Novi i Morskim dobrom.

– Vidjećemo koje su to plaže koje je najlakše prilagoditi. Sekretarijat za prostorno planiranje će nam pomoći oko idjenih rješenja – navodi Odalović.

U narednom periodu Ministarstvo će pratiti realizaciju  projekata koji su dobili sredstva, odnosno realizaciju Ugovora čijim potpisivanjem su NVO preuzele obavezu namjenskog korišćena sredstava i unapređenje oblasti zaštite lica sa invaliditetom.

Preuzeto sa: rthn.co.me

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top

NOVO U PONUDI

PREDSTAVLJAMO VAM SLIKE NA POLIPAMUČNOM PLATNU!

CIJENA: 33 €