Predstavljeni ciljevi projekta koji će plaže učiniti dostupnijim OSI populaciji

Nevladinoj organizaciji „Nova šansa u Novome” nedavno je odobrena realizacija projekta pod nazivom „Izgradnjom rampi učinimo da more bude pristupačno licima sa invaliditetom”, vrijednom 17.720 eura. Na konferenciji za medije u Opštini Herceg Novi predstavljeni su ciljevi projekta, koji će hercegnovske plaže učiniti pristupačnim svima.

NVO „Nova šansa” će kroz realizaciju ovog projekta, uz podršku Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, lokalne samouprave, Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom i partnerske organizacije, do oktobra nastojati da tri hercegnovske plaže učini pristupačnim osobama sa invaliditetom, poručila je predsjednica ove NVO Vesna Odalović.

– Nedavno smo dogovorili i sa Turističkom organizacijom štampanje dodatnih brošura, koje će se dijeliti na plažama, njihovim punktovima i u hotelima. To ide u prilog turističkoj ponudi čitavog grada. Opšti cilj ovog projekta je jačanje saradnje lokalne samouprave, javnih institucija i NVO sektora, u cilju smanjenja diskriminacije osoba sa invaliditetom. Ovaj sastanak pokazuje našu dobru saradnju – kazala je Odalović.

Predsjednica komisije koja je opredjelila sredstva za finansiranje projekata pet nevladinih organizacija, Jelena Raičević iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, pohvalila je inicijativu Nove šanse.

– Ako uspijemo i jednu rampu da uradimo, vjerujte to je napredak. Dovoljno je da samo imamo materijalizovanu ideju, a ova oko pristupačnosti plaža je doista originalna i uklapa se u kvalitet turističke ponude – kazala je Raičević.

Osim resornog Ministarstva projekte Nove šanse finansijski će podržati i lokalna samouprava, obećao je sekretar za lokalnu samoupravu Željko Bajčeta, koji je pohvalio saradnju sa Vesnom Odalović.

– Opština Herceg Novi će podržati projekte „Nove šanse”. Imamo u budžetu, ispred Sekretarijata, jedan iznos sredstava, koji možemo namjesnki da utrošimo u izgradnju spustnih rampi. Nadam se da do ljeta možemo da osposobimo barem jednu, pa da nakon toga idemo dalje, kako mogućnosti budu nalagale – kazao je on.

Javno preduzeće za upravljanje Morskim dobrom, kako je kazala Miljana Miljanić, i ranije je učestvovalo u realizaciji projekata Nove Šanse.

– Planom budžeta za 2022. godinu Morsko dobro je već uzelo u obzir zahtjeve Mjesnih zajednica, samim tim i organizacije „Nova šansa” i uvrstilo u plan izradu projektne dokumentacije za ispust rampi prema moru za OSI. Za to smo namijenili nekih 10 hiljada eura, ali nakon sastanaka razmatramo da pristupimo i izvođenju radova – navela je ona.

Miljanić je upozorila i na zabranu izvođenja građevinskih radova tokom sezone, zbog čega bi trebalo u što skorijem roku pristupiti izradi rampi.

Ranko Kovačević iz Agencije za izgradnju i razvoj grada, koja će u okviru projekta raditi spustne rampe na tri hercegnovske plaže, predstavio je moguća arhitektonska rješenja koja bi more učinila dostupno licima sa invaliditetom.

Preuzeto sa: rthn.co.me 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top

NOVO U PONUDI

PREDSTAVLJAMO VAM SLIKE NA POLIPAMUČNOM PLATNU!

CIJENA: 33 €