Prvi mobilni lift za ulazak u more osoba sa invaliditetom

Play Video

Za osobe sa invaliditetom i osobe slabije pokretljivosti od narednog ljeta još jedna plaža u Herceg Novom biće pristupačnija, pošto je NVO Nova Šansa u Novom, u saradnji sa Ministarstvom ekologije kroz projekat obezbjedila mobilni lift koji će im pomoći da dođu do mora.

– U NVO Nova šansa u Novom realizuju još jedan uspješni projekat kojim će novske plaže učiniti dostupnijim, rekla je Vesna Odalović predsjednica Nevladine organizacije Nova Šansa.

– Opredjelili smo se za ovaj mobilni lift Panda pul (Panda pool) koji smo nabavili u saradnji sa Novim Sever Montom koji je uvezao tu mašinu, odnosno taj mobilni lift. Bili su vrlo ekspeditivni i brzi. Potpuno obučeni tim iz ove firme će održavati lift, a i nas u Novoj šansi će obučiti kako se koristi.
Očekiovali smo da će to da se desi u martu, aprilu, uvjek ima nekih problema na carini, međutim, evo, već 5. februara mi smo dobili taj mobilni lift. Ministarstvo je opredjelilo 17.500 eura, lift košta 14.500, a ostatak će biti utrošen za prateće troškove. Projekat bi trebalo da traje osam mjeseci.
Sada nam preostaje da sa Opštinom Herceg Novi i Morskim dobrom dogovorimo koja je to idealna lokacija, odnosno betonska plaža koja je najpristupačnija sa šetališta da možemo na tu plažu da stavimo lift. Ostaje još i da se vidi ko će da vodi računa o tom mobilnom liftu.

– Mobilnih liftova na obali mora za sada nema, ovakav se koristi jedino na bazenu u Podgorici. Postoje šanse da ovaj lift u Herceg Novom bude u upotrebi čitave godine, u toku ljeta na jednoj od morskih plaža, a tokom zime na bazenu na Škveru, kaže Odalović.

– Lift mogu da koriste svi, ne samo osobe sa invaliditetom , korisnici kolica ili korisnici štaka, već i teško pokretne osobe, stariji ljudi, majke sa bebama, striktno propisano da mogu da ga koriste samo osobe sa invaliditetom. Ovaj lift, sa panta pulom, koliko mi znamo, postoji još samo na bazenu u Podgorici, na morskoj obali takvog lifta nema. Možemo da postignemo dogovor sa opštionom da se za vrijeme sezone lift koristi na moru, a tokom zime na bazenu na Škveru.

– A o tome na kojoj će plaži biti postavljen, tek će biti odlučeno, kaže Vesna Samardžić, sekretarska za lokalnu samoupravu Herceg Novi.

– Veoma smo zadovoljni ovim projektom koji je realizovan, jer to je zapravo, samo još jedan u nizu svih onih aktivnosti koje su predviđene lokalnim planom u oblasti invalidnosti koje je opština Herceg Novi usvojila prije dvije godine, gdje smo negdje posebno prepoznali problem nedostupnosti plaža osobama sa invaliditetom, pa smo tako u Igalu postavili rampu na plaži ispiod Titove vile. Radi se projekat za prilagođavanje plaže u Meljinama, a ovajmobilni lift koji je posredstvom nevladine organizacije Nova šansa u Novom i Ministarstva ekologije dobijen, takođe će unaprijediti dostupnost plažama osobama sa invaliditetom.

– U dogovoru sa predstavnicima Morskog dobra i u skladu sa tehničkim mogućnostima lifta biće i odlučeno na kojoj će se lokaciji nalaziti mobilni lift i ko će njime upravljati, ali najvažnije je da će od ljeta Herceg Novi biti bogatiji za još jednu plažu koja je pristupačnija za osobe sa invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Preuzeto sa: rthn.co.me

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top

NOVO U PONUDI

PREDSTAVLJAMO VAM SLIKE NA POLIPAMUČNOM PLATNU!

CIJENA: 33 €