U Herceg Novom otvoren Dnevni boravak za odrasla i stara lica sa invaliditetom

Dnevni boravak za odrasla i stara lica sa invaliditetom otvoren je danas u Herceg Novom, zahvaljujući saradnji Opštine Herceg Novi, Ministarstva rada i socijalnog staranja i NVO „Nova šansa u Novom“. U adaptiranom prostoru na Toploj biće mjesta za 15 korisnika.

Otvaranjem Dnevnog boravka u Herceg Novom biće unaprijeđen kvalitet života lica sa invaliditetom i stvoreni uslovi za integraciju korisnika u zajednicu na osnovu jednakih mogućnosti, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović.

Admir Adrović, ministar rada i socijalnog staranja

– Napominjem i to da se u dnevnim boravcima za korisnike kreiraju smisleni i efikasni programi koji su prilagođeni njihovim potrebama. Korisnicima se omogućava da postignu maksimum izvodljivog razvoja i nezavisnosti, pruža odgovarajuća njega, edukacija, obuka i podrška da žive što je moguće nezavisnije i da učestvuju u normalnom životu u okviru svoje zajednice, radi se na povećanju i održavanju funkcionalnih sposobnosti korisnika te osposobljavanju za samostalnost u dnevnim aktivnostima – kazao je ministar Adrović.

Dodao je da će Vlada Crne Gore i Ministarstvo rada i socijalnog staranja i u narednom periodu nastojati da stvaraju ambijent i sistem socijalne zaštite, uspostavljanjem usluga kojima se podržavaju potencijali i samostalnost osoba sa invaliditetom kako bi im omogućili dostojanstven i kvalitetan život.

Svjesni potrebe za servisom koji će biti na usluzi osobama sa invaliditetom starijim od 27 godina, kao lokalna samouprava koja se trudi da vodi brigu o svakom svom građaninu, još prilikom gradnje Dnevnog centra u Sutorini ostavljena je mogućnost da se dogradi i poseban dio za ovu grupu korisnika, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Stevan Katić, predsjednik Opštine Herceg-Novi

– Do realizacije tog projekta, našli smo prelazno rješenje, a to je Dnevni boravak koji će biti velika pomoć i podrška korisnicima koji nisu imali više pravo na Dnevni centar. Gubljenjem prava na korišćenje servisa, oni su ostali uskraćeni i kada je riječ o socijalizaciji, radnoj i fizičkoj terapiji, komunikaciji. Zato je obaveza grada bila da preuzme brigu o njima i otvori ovakav prostor, adaptira ga, ali i pruži stabilnost u daljoj realizaciji projekta – kazao je predsjednik Katić.

On je podsjetio da u Herceg Novom postoje dobri primjeri rada sa djecom sa smetnjama i teškoćama u razvoju kao što su Dnevni centar u Sutorini i „Nova šansa u Novome“ koja već 15 godina stručno osposobljava i upošljava lica sa invaliditetom.

Opština Herceg Novi ima veoma dobrog partnera u Ministarstvu  rada i socijalnog staranja sa kojima su do sada realizovali i projekte Regionalnog stambenog programa, a prije dva dana je potpisan memorandum o saradnji i sa organizacijom HELP.

– Uz učešće Ministarstva, Opštine i organizacije HELP, biće izgrađen objekat za socijalno stanovanje u Nemiloj gdje ćemo zbrinuti šest porodica – socijalno ugroženih i izbjeglih i raseljenih lica koja sada žive u trošnim barakama u Bajkovini – kazao je predsjednik Katić i dodao da se nada uspješnoj saradnji i u nastavku jer je svima zajednički cilj bolji i kvalitetniji život građana.

U ime partnera i nosioca servisa „Nove šanse u Novom“ zahvalila se direktorica Vesna Odalović.

Vesna Odalović, direktorica servisa „Nova šansa u Novom”

– Ovim servisom podrške planirano je da bude obuhvaćeno 15 korisnika sa teritorije opštine Herceg Novi. Radno smo angažovali jednog stručnog radnika i četiri saradnika, a planirane su psihosocijalna podrška korisnicima i roditeljima, radno-okupacione kao i sportsko-rekreativne radionice.  Programom rada DB 27+ bezbjeđen je prevoz  i topli obrok za korisnike ovog servisa. Moram da naglasim i da je ovaj servis podrške planiran kroz LAPI za opštinu Herceg Novi 2021-2023  godinu – kazala je Odalović.

Otvaranju Dnevnog boravka za odrasle i stare osobe sa invaliditetom prisustvovali su i potpredsjednik Opštine Mirko Mustur, sekretarka za lokalnu samoupravu Vesna Samardžić, brojni predstavnici lokalne samouprave, vaspitno obrazovnih i ustanova koje se bave socijalnom zaštitom.

Preuzeto sa: rthn.co.me

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top

NOVO U PONUDI

PREDSTAVLJAMO VAM SLIKE NA POLIPAMUČNOM PLATNU!

CIJENA: 33 €