Uspješna saradnja „Nove šanse u Novom” i Caritasa Barske Nadbiskupije

NVO „Nova šansa u Novom” i organizacija Caritas Barske nadbiskupije završili su još jedan zajednički projekat ali saradnja koja je uspostavljena prije nekoliko godina, s obzirom na dosadašnje rezultate, biće nastavljena kroz projekte koji slijede. U okviru projekta POWER koji je upravo završen, u Novoj šansi je godinu dana na reciklaži papira bila radno angažovana jedna osoba sa invaliditetom.

Marko Đelović, direktor Caritasa za Crnu Goru, objašnjava da je riječ o regionalnim projektima kroz koje je ta organizacija imala mogućnost da finansijski podrži novsku organizaciju.

Đelović i Odalović – Caritas je jedan od partnera u projektu SOCIETIES u koji je uključeno pet zemalja, a realizovan je u nekoliko pravaca. Jedan jeste podizanje kapaciteta organizacija civilnog društva za aktivnije učešće u oblasti kreiranja mogućnosti za radnom i socijalnom integracijom osoba sa invaliditetom. Realizovano je sedam modula obuke, u koji je bila uključena i „Nova šansa u Novom”.  Jedan segment je u dijelu prenosa dobrih praksi iz zemalja u okruženju ili EU, pa su tako organizacije iz Crne Gore imale priliku učestvovati u studijskim posjetama u Italiji, Bugarskoj i Srbiji. Naredni domen je promocija prava OSI, posebno prava na socijalnu  i radnu integraciju i u tom pravcu su dva puta godišnje organizovane regionalne kampanje koje su imale za cilj da unaprijede položaj osoba sa invaliditetom. Poseban segment tog projekta bili su grantovi za lokalne organizacije civilnog društva u pet zemalja. Na raspolaganju za Crnu Goru bilo je 100. 000 eura i u tom dijelu bila je 21 prijava a izabrano je šest inicijatva za finansiranje od kojih je jedna i Nove šanse – objasnio je Đelović.

Jedna dobra priča i inicijativa, navodi Đelović, stvara mogućnosti za nastavak saradnje.

Prošle godine smo imali mogućnost da sarađujemo kroz jedan drugi projekat. To je projekat prekogranične saradnje BIH i CG, POWER, koji finansira EU, a riječ je o radnoj integraciji osoba sa invaliditetom. Identifikovano je 10 poslodavaca u Crnoj Gori na osnovu njihovih prijava kod kojih je godinu radila po jedna osoba sa invaliditetom. U Novoj šansi angažovana je Ana Tomašević, kojoj je kroz projekat godinu dana bila obezbijeđena plata.

Đelović navodi da prostora za nastavak saradnje sa Novom šansom ima jer će projekat SOCIETIES koji je završio na kraju 2019. dobiti i drugu fazu i trajaće naredne četiri godine.

Saradnjom sa Caritasom Barske nadbiskupije zadovoljna je i predsjednica NVO „Nova šansa u Novom“, Vesna Odalović koja ističe da su zahvaljujući finansijskoj podršci uspjeli da godinu dana na reciklaži papira angažuju jednu osobu sa invaliditetom.

Mi smo angažovali Anu Tomašević koja voli da kreira i koja je sebe našla u  reciklaži papira. Izvrsna je u tome i zadovoljni smo što je prvi put imala mogućnost da radi i prima platu za svoj rad – kazala je Odalović.

„Nova šansa u Novom” postoji već 11 godina a iza sebe ima brojne rezultate. Realizovali su 34 projekta uz podršku međunarodnih i domaćih organizacija i institucija. Odalović s ponosom izdvaja digitalnu štampariju „Naša ID kartica”, koja radi punu deceniju.

Bili smo pioniri u zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Kroz tu štampariju, obučeno je, na nivou Crne Gore oko 120 osoba sa invaliditetom  To su bili kratki servisi obuke, ali veoma uspješni, a sada u Crnoj Gori ima šest štamparija i sve su otvorene po našem modelu. Bili smo pravi primjer dobre prakse i oni su vidjeli da to može da funkcioniše, da osobe sa invaliditetom mogu mnogo više nego što im se nudi – kazala je Odalović, objašnjavajući da je iz štamparije proistekao i drugi projekat, reciklaža papira, kako bi na najbolji način iskoristili sav papirni otpad.

Kroz taj projekat angažovali smo još 11 lica sa invaliditetom, koji su radili oko dvije i po godine takođe kroz razne projekte i donacije.  Kao uspjeh doživljam što je njih pet našlo posao kod drugog poslodavca.  Mi smo sebi dali zadatak, ne samo da ih naučimo da recikliraju papir, već i kako da se ponašaju na poslu, kako sami da se ponude poslodavcu i slično. Nećemo se na tome zaustaviti, mi puno radimo, pišemo nove projekte. Nadam se da ćemo biti još bolji u svemu – kazala je Odalović i istakla da je krajnji cilj „Nove šanse u Novom” da otvore pravi Radni centar, te da očekuje da će zalaganjem i vrijednim radom kao i do sada uspjeti i u tome.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top

NOVO U PONUDI

PREDSTAVLJAMO VAM SLIKE NA POLIPAMUČNOM PLATNU!

CIJENA: 33 €