Zahvaljujući CGES-u štamparija NVO Nova šansa nastavlja sa radom

Foto: NVO Nova šansa u Novome

Sredstvima donacije kompanije Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) NVO Nova šansa u Novome otplatiće printer i kupiti mašinu za spiralno koričenje, kako bi štamparija u kojoj su zaposlene osobe sa smetnjama i teškoćama u razvoju nastavila sa radom.

U štampariji, po kojoj je ova lokalna NVO prepoznata, od 2009. godine u stalnom radnom odnosu je pet osoba, a čak 150 je prošlo obuku za rad. Organizacija je 2010. dobila i nagradu OEBS-a za primjer dobre prakse u lokalnoj upravi.

Kako je u emisiji „Novsko jutro“ na RTHN kazala predsjednica ove NVO, Vesna Odalović, problemi u štampariji počeli su na početku pandemije kovida, jer su mašine dotrajale i obim posla je bio veoma mali, ali uoči nove godine stigla je dobra vijest.

Foto: Arhiva RTHN

– Počeli smo da gubimo stare korisnike, pa nismo imali načina da vratimo sredstva. Naravno, tražili smo donacije, pisali smo u oktobru i novembru određenim firmama u Crnoj Gori. Nedelju dana pred Novu godinu nazvala me PR CGES-a, Nada Pavićević. To je bila stvarno lijepa vijest, koja me prijatno iznenadila. Danas je rijetkost da vas neko pozove i da vam kaže da će da udjeli donaciju, a da prethodno niste konkurisali niti pisali projekat – priča ona.

Predstavnike NVO Nova šansa u prostorijama kompanije primili su direktor CGES-a Ivan Asanović i PR Nada Pavićević.

– Bili su veoma  korektni i oduševljeni, htjeli su da čuju sve o našem radu. Posebno mi je drago što su izrazili želju da nas posjete i vide gdje su uložili sredstva. Novoj šansi je prioritet da sve donatore pozove u posjetu, da se sami uvjere koliko radimo i koliko su racionalno i pravilno raspoređena sva sredstva – navodi Odalović.

U Crnoj Gori je 2010. godine, kada je Nova šansa zaposlila pet OSI u radnom odnosu bilo svega desetak, priča Odalović. Danas je taj broj mnogostruko već, zahvaljujući radu upravo ove organizacije.

– Bili smo kao pokusni kunići, pa se na nama dorađivao Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, formirana je komisija o stepenu invalidnosti. Bili smo pioniri u zapošljavanju OSI, formiranju zakona i pravilnika, preko nas sve se to lomilo – kazala je Odalović.

Ova NVO, poput mnogih koje se bave problemima OSI populacije, marginalizovana je u crnogorskom društvu, priča Odalović, pomoć gotovo da i ne stiže sa adresa domaćih kompanija, pa ni ministarstava, uprkos plemenitoj djelatnosi kojoj su posvećene.

Preuzeto sa: rthn.co.me

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top

NOVO U PONUDI

PREDSTAVLJAMO VAM SLIKE NA POLIPAMUČNOM PLATNU!

CIJENA: 33 €