Forum EFSE Akademije za preduzetništvo: Dodijeljene nagrade za društvene biznise

Danas je u hotelu CentreVille u organizaciji Centra za ekonomski prosperitet i slobodu – CEPS i EFSE Akademije za preduzetništvo održan „Forum Akademije za preduzetništvo” na kome je organizovano takmičenje za najbolju biznis ideju i panel „Kako doći do početne investicije i podrške za preduzetnike”.

Forum, koji je okupio preko 60 predstavnika finansijskog sektora, državnih institucija, kompanija, nevladinih organizacija, socijalnih preduzeća i mladih preduzetnika. organizovan je u okviru Globalne nedjelje preduzetništva koja se proslavlja širom svijeta.

Nagradni fond u iznosu od 3.000 EUR, čiji sponzori su Erste banka i Glavni grad, podijeljen je kroz 3 novčane nagrade sljedećim preduzećima: Nova šansa u Novom (za društveni uticaj), Seljak.me (za inovativnost) i Happy Paws (za održivost).

Nagrade su uručili direktor Direkcije za poslovanje s mikro klijentima u Erste banci, Albert Jacović i sekretar Sekretarijata za preduzetništvo Glavnog grada Kemal Grbović.

Vesna Odalović, Nova šansa u Novom – Nagrada za društveni uticaj

Društveni biznis Nova šansa u Novom iz Herceg Novog već 10 godina ima održivu digitalnu štampariju u kojoj se radno integrišu osobe s invaliditetom, a posluje kao NVO. Od skoro se bave i reciklažom. 

Marko Maraš, Seljak.me – Nagrada za inovativnost

Seljak.me je platforma za umrežavanje i podršku poljoprivrednim proizvođačima u Crnoj Gori, posluju kao DOO i kao NVO. 

Tijana Pejović, Happy Paws – Nagrada za održivi biznis model

Happy paws je NVO koja ima i svoj DOO i bavi se brigom i zaštitom životinja, ima pansion za kućne ljubimce, u procesu je otvaranja velikog skloništa za bezdomne životinje, a otvorili su i salon za šišanje kućnih ljubimaca, dok je u testnoj fazi proizvodnja slatkiša za kućne ljubimce.

O pobjednicima je odlučivao žiri u sastavu: Adrijana Stevanović (Finance in Motion – menadžment kompanija koja upravlja EFSE fondom), Albert Jacović (Erste banka), Kemal Grbović (Sekretarijat za preduzetništvo) i Dženan Šarić (Fondacija Mozaik, BiH)

Uz nagrađene ideje, na Forumu su se predstavili i društveni biznisi:

  • Bona Fide (ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja iz Pljevalja, radionice za proizvodnju vunenih proizvoda, posluju kao kooperativa)
  • Zračak nade (digitalna štamparija u Pljevljima za radnu integraciju osoba sa invaliditetom, posluju kao NVO)
  • NVO Centar za ravnopravnost, integraciju i imigraciju (ekonomsko osnaživanje romske populacije i bivših zavisnika u Podgorici i Beranama, u procesu registracije DOO za bavljenje tregovinom i reciklažom)
  • Žvaka D.O.O. (Štamparija LAPIS koja zapošljava osobe sa invaliditetom)

Anto Janković, predsjednik CEPS-a, kazao je da program nudi 12-mjesečnu mentorsku podršku za svakog korisnika programa, uključujući analizu postojećeg poslovnog modela preduzeća, razvoj poslovnog modela u skladu sa potencijalom korisnika i uslovima na tržištu, evaluaciju napretka, unaprijeđenje menadžerskih znanja i vještina i promociju i umrežavanje.

„Iako veliki broj faktora utiče na poslovanje preduzeća, program se bavi sa tri ključna: 1) unaprijeđenje finansijskih performansi preduzeća, 2) razvoj ljudskih resursa i 3) standardizacija procesa. Program je razvijen u cilju podrške preduzetnicima da svoj biznis iz početne dovedu u fazu rasta i razvoja”, saopštio je Janković.

Adrijana Stevanović, šefica kancelarije Finance in Motion za Crnu Goru kazala je da EFSE Akademija za preduzetništvo u saradnji sa lokalnim partnerima pruža podršku preduzetnicima u EFSE ciljnom regionu

„EFSE Akademija pruža preduzetnicima i njihovim novim biznisima usmjeravanje, resurse, mentorstvo i mogućnosti umrežavanja, što povećava šansu da dobiju finansijsku podršku i druga sredstva neophodna za pretvaranje dobrih ideja u uspješna preduzeća. Na ovaj način, EFSE Akademija za preduzetništvo i njeni partneri pomažu u stvaranju okruženja u kojem preduzetnici mogu uspjeti, kazala je Stevanović.

Nakon takmičenja organizovana je panel diskusija na kojoj je govoreno o dostupnim vidovima podrške početnicima u biznisu i malim preduzećima.

Lazar Nenezić iz Direkcije za razvoj MSP Ministarstva ekonomije govorio je o aktivnostima i podršci Ministarstva mikro i malom biznisu, Amra Omeragić iz regionalne kancelarije Finance in Motion govorila je o regionalnim programima podrške razvoju preduzetništva, dok su Dženan Šarić iz Fondacije Mozaik iz BiH i Anja Grabovica iz nikšićkog Tehnopolisa predstavili svoja iskustva i programe podrške za preduzetnike.

Preuzeto sa: cepsmn.org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top

NOVO U PONUDI

PREDSTAVLJAMO VAM SLIKE NA POLIPAMUČNOM PLATNU!

CIJENA: 33 €